A A A

DECLARAȚIE

22 Septembrie 2021 | 142

                                                                                                        DECLARAȚIE

Judecători din Republica Moldova conștientizează responsabilitatea și importanța actului judecătoresc în dezvoltarea și progresarea statului de drept.

Totodată, corpul de magistrați reiterează cu  fermitate poziția potrivit căruia un act judecătoresc efectiv nu va putea fi realizat fără asigurarea reală a independenței sistemului judecătoresc.

Independența sistemului  judecătoresc se asigură nu numai prin stabilirea acesteia în  Constituție, dar prin respectarea acesteia, prin asigurarea efectivă a drepturilor judecătorilor, prin asigurarea și păstrarea garanțiilor sociale și prin manifestarea uni respect față de actul judecătoresc.

Judecătorii regretă adoptarea legii prin care, în esență au fost anulate garanțiile sociale ale judecătorilor, în condițiile în care anterior deja au fost emise două Hotărâri ale Curții Constituționale prin care au fost declarate neconstituționale, tentativele de excludere a  acelorași garanții.

Pe aceste motive judecătorii vor propune Consiliului Superior al Magistraturii sesizarea Curții Constituționale cu lărgirea obiectului sesizării în vederea verificării constituționalității excluderii garanțiilor enunțate.

De asemenea, judecătorii condamnă discursul public de denigrare generalizată a sistemului judecătoresc însoțit de îndemnul la reducerea totală a garanțiilor sociale întru acumularea  capitalului politic.

Judecătorii judecătoriei Căușeni sediul Central